Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Dari malam sampai la ke siang hari...aku masih belum dapat berfikir apa yang nak aku masak...buku resepi abis aku tengok tapi tak ada satu pun yang menarik perhatian aku. Apa lagi...aku pun selongkar la peti ais, tengok apa yang ada. Tersenyum-senyum aku bila tengok ada daging, hati dan paru dalam peti ais. Bahan-bahan pun cukup untuk aku masak sambal goreng pengantin. Dah lama aku amik resepi ni cuma belum berkesempatan untuk aku masak.
Semua berpunca dari sambal goreng kak Ogy Dato Ahmad Daud...tengok sedap jer. Aku pun cari la resepi dari cik google.
Dah jumpa tapi aku lupa nak catat nama empunya resepi ni... harap dia halalkanlah yer...apa pun sambal goreng ni kena pada selera aku...memang sedap tahap melampau bagi aku yang first time masak resepi ni...
Sambal goreng pengantin
300 g daging
300 g paru
300 g hati
300 g udang
2 cwn air rebusan daging
1 inci belacan
1/2 cwn belacan
1/2 cwn cili kisar
1/2 cwn air asam jawa
1/2 cwn bawang goreng
Bahan hiris :
4 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
10 biji cili padi
3 btg serai
1. Daging, paru dan hati direbus hingga empuk. Kemudian hiris dan goreng hingga sikit garing.
2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga layu.
3. Kemudian masukkan cili kisar, belacan dan air asam jawa.
4.masukkan hati, daging dan paru. Gaul sebati.
5. Masukkan santan,garam dan gula. Kacau hingga sebati.
6. Tambahkan udang. Biar hingga kuah pekat/ kering.
7. Akhir sekali masukkan bawang goreng. Gaulkan dan angkat.
No comments:
Post a Comment