Aktiviti memasak diteruskan lagi....aku masak gulai nangka tumis darat..
Kalau beli nangka muda selalunya aku akan masak gulai tumis darat jer...masakan ni dah jadi kegemaran aku..dapat makan dengan pekasam ke ikan goreng pun dah sedap. Kalau nangka ni dibuat masak lemak cili padi...aku tak berapa suka sangat.
Cara masak pun simple...bahan-bahan nak masak pun tak banyak. Aku masak separuh jer dari nangka tu. Separuh lagi nak try masakan lain pulak.
1/2 bungkus nangka muda
1 bungkus rempah kari ikan.
2 sudu besar ikan bilis
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit halba campur
1/2 mangkuk kecil santan
1 tangkai daun kari
sedikit air, minyak, garam
Mula-mula nak masak tu aku rebus nangka muda sampai empuk dan toskan. Kemudian dalam periuk masukkan nangka yang telah direbus, rempah kari ikan, air dan ikan bilis. Biarla sampai mendidih. Bila dah mendidih tu boleh la masukkan santan dan garam.Sila ketepikan yee.
Panaskan kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah siap dihiris bersama dengan halba campur dan daun kari. Goreng sampai kuning keemasan. Kemudian bahan tumisan ni korang tuang kat dalam periuk gulai nangka tadi. Pastu korang terus tutup periuk. Jangan dikacau yer kuah tu. Nak makan baru korang kacau ok.
Bon apetite
No comments:
Post a Comment