Sunday, 24 May 2015

Sambal udang petai

Udang besar  pemberian dari seorang kenalan. Besar udangnya..memandangkan stok petai masih ada. Aku berkenan sangat la untuk masak sambal udang petai. Feberet aku tu...

Petai tu aku ambil bijinya saja...biji pun kecik-kecik jer. Biji-biji petai tu aku rendam dengan air basuhan beras..tujuannya untuk mengurangkan bau petai tu...udang tu aku buang kepala dan tinggalkan bahagian ekor jer.



Gambar tu aku ambil dari dalam kuali. Sejurus lepas siap aku masak....hehehe.


Udang
2 papan petai
15 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
sikit air asam jawa
sedikit garam dan gula
minyak

Mula-mula tu korang rendam cili kering sampai lembut. Apabila cili telah lembut, kisarkan bersama bawang merah, bawang putih dan belacan. Kemudian panaskan minyak tumiskan bahan-bahan kisar sampai pecah minyak. lepas tu masukkan air asam jawa, garam dan gula serta petai. Biar sampai kuah pekat...baru masukkan udang .Biar sampai udang masak dan kuah sambal sedikit pekat..dah siap.

No comments:

Post a Comment