Aku dah balik semula ke Perak setelah seminggu bercuti di Penang.
Sampai saja di rumah seperti biasa aku akan terjah ke balcony garden dulu. Tengok pokok-pokok yang aku tinggalkan. Semua pokok-pokok aku masih ok kecuali sepasu ros kampung aku yang telah mati. Sedihnya.
Hari tu masa aku ke pekan Sabtu aku ada cari ros kampung kot-kot ada sebab masa tu aku dah nampak tanda- tanda pokok ros tu nak mati. Tapi takda la pulak. Sekarang tinggal hanya sepasu je pokok ros kampung aku.
Kucai pulak....satu aku tanam dalam bekas botol mineral self watering dan satu lagi pokok kucai aku tanam dalam bekas plastik. Sebelum balik hari tu aku dah cucuk botol mineral berlubang kat tanah. Kali ni kucai tu berjaya sedut air dari botol tu.
Aku tengok kucai dalam botol mineral dah merimbun daunnya. Jadi aku pun potonglah daunnya untuk dijadikan juadah hari ni.
Cadangnya nak masak tumis air bubuh udang jer. Makan pulak dengan ikan goreng atau ikan masin memang terangkat. Ditambah pulak dengan cuaca yang mendung berjerebu ni...
Ni la kucai berdaun kecil yang aku tuai dari balcony garden. Dapatlah secekak untuk masak.
Bahan-bahan
1 cekak kucai - potong 1 inci
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah
Air secukupnya
Sedikit udang
Sedikit garam dan minyak
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih serta cili merah hingga wangi. Kemudian masukkan udang, garam dan air secukupnya. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan kucai dan biarkan hingga kucai sedikit layu dan mendidih. Siap
No comments:
Post a Comment