Menu sihat hari ni....walaupun bukan berdiet. Saja nak kurangkan makan benda-benda yang berlemak. Lagipun masa raya hari tu..hari- hari aku belasah ketupat daun palas. Makan pulak dengan rendang ayam la....kari kambing la....masak merah ayam la....semua tu kategori menternak lemak hokey...
Jadi untuk menu hari ni aku masak sesuatu yang simple dan pasti sedap. Mee sup all time feveret. Kemanisan daging tu jelas terasa dalam kuah sup yang alahai simple sangat.
Meh terjah bahan-bahan untuk masak
1 genggam kecil mee - dicelur
2 tangkai sawi - potong 1 inci
1/4 batang carrot - hiris
2 helai kobis - hiris
2 helai kobis - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4 tangkai cili padi - hiris
1 jemput daging - hiris nipis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tiram
sikit minyak
Air secukupnya / stok daging
Mula-mula tu panaskan minyak dan tumiskan bawang putih saai la wangi. Lepas tu masukkan air secukupnya, cili padi dan daging. Biar sampai daging tu empuk. Bila dah empuk daging tu boleh la masukkan sayur-sayur dan sos tiram. Biar sampai mendidih. Angkat dan tuangkan kuah sup tadi dalam mangkuk berisi mee yang telah siap dicelur...
No comments:
Post a Comment