Wednesday, 30 September 2015

Masak lemak udang berkacang buncis



Hari ni masih lagi berjerebu....dalam suasana yang panas. Matahari pun tak nampak. Bukan tu jer awan pun dah tak nampak. Sesunguhnya aku dah mula rindu pada sang mentari dan awan serta langit nan biru. Mudah-mudahan keadaan berjerebu ni akan hilang tak lama lagi amin.

Pabila berjerebu ni banyak la penyakit-penyakit datang. So jangan lupa pakai penutup hidung dan juga minum air masak banyak-banyak. Selain tu kena la kurangkan aktiviti luar.

Walau suasana diluar rumah masih berjerebu tapi kegiatan masak-masak di dapur tetap diteruskan....hehe. hari ni aku masak masak lemak udang. Kacang buncis pun ada jadi aku masukkan jer. Jadi tak payah lagi nak masak sayur. Kiranya masak ni 2 in 1 la...hahaha...mood malas menjelma.

Masak lemak udang ni aku letak banyak cili padi. Pedas-pedas baru terangkat.  Makan pulak dengan nasi yang masih masih berasap dan ikan masin goreng...memang tak terkata nikmat hidup....

Bahan-bahan

1 mangkuk kecil udang
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 biji cili api
1/2 mangkuk kecil kacang buncis - kerat 1 inci
1 mangkuk santan pekat
Sedikit garam

Mula-mula tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumbuk kasar. Lepas tu masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan. Bila santan dah mula mendidih masukkan kacang buncis udang dan garam.biar mendidih lagi dan angkat.

No comments:

Post a Comment