Tuesday, 8 September 2015
Rendang ayam
Rendang ayam ni dipanggil resepi campak-campak. Aku takda ikut mana-mana resepi. Kira rendang ni resepi versi aku la. Paling simple dan senang untuk dimasak. Tak payah nak tumis-tumis bagai.
Aku masak rendang ni sebab nak makan dengan lemang yang aku frozenkan.
Suka la pulak aku memfrozenkan makanan yang tak habis dari membazir dibuang. Bila-bila masa nak makan cuma panaskan saja.
Lemang yang difrozenkan aku dah siap-siap keluarkan untuk tujuan nyahbeku. Jadi bila dah hilang sejuk lemang tu. Aku akan masukkan dalam oven. Bakar lebih kurang 10 ke 15 minit. Lepas tu boleh la makan dengan lemang.
Bahan- bahan
1/2 ekor ayam
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
4 batang serai
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
10 biji cili kering
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan
Garam secukup rasa
First kisarkan bawang merah,bawang putih, 2 batang serai, kunyit hidup, halia dan cili kering hingga halus. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tu ke dalam periuk. Tambahkan ayam, kerisik dan santan. Masakkan di api sehingga kuah hampir pekat. Masukkan garam. Biarkan lagi sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak. Lepas tu boleh la padamkan api.
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment