Sunday, 28 June 2015
Masak lemak rebung
Masak lemak rebung ni aku masak untuk berbuka puasa pada hari Jumaat.
Rebung ni aku stat makan masa umur aku 15 tahun. Sebelum ni tak pernah mak aku masak camni. Selalunya mak aku masak masak lemak putih rebung bubuh udang...rebung fresh la amik kat kebun durian kami.
Masak lemak kuning ni diperkenalkan oleh kak ipar aku. Guna rebung yang dijeruk. Stat dari hari itu la aku mula belajar masak resepi ni dan ia telah menjadi kegemaran aku.
Rebung jeruk ni aku beli kat Mydin masa balik Penang. Sepeket adala dalam RM4.50.
Bahan-bahan yang diperlukan ialah bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup dan ikan bilis ditumbuk kasar. Rebung pulak hiris nipis dan rebus sekejap dan toskan. Lepas tu bubuh rebung tadi dalam periuk bersama bahan-bahan yang ditumbuk dan santan. Biar sampai mendidih dan bubuh garam. Siap.
Makan pulak dengan nasi panas ditambah pulak dengan ikan pekasam goreng...memang terangkatlah...wa cakap lu..
Labels:
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment