Saturday, 14 May 2016

Gulai munggai

Tuan tanah blog ni tiba2 jer rasa malas nk menulis...haha. Sebab tu la lama menghilangkan diri...berbulan- bulan.

Tapi hari rajin sikit sambil tu selak- selak la balik blog ni kot- kot dah bersarang kan...mujur la tak jumpa sang labah2 membuat sarang...

Resepi of the day yang aku masak. Lama kot tak makan dan tak masak gulai munggai ni..dulu masa mak aku ada rajin la dia masak.

Buah munggai tu aku amik masa balik penang. Ada pun 4 batang ja ataih pokok. Apa lagi rezeki dah dok depan mata..apa lagi tunggu...rembat la.

Dah balik perak baru boleh masak dan makan dengan syioknyer..


Bahan-bahan
4 batang munggai- buang kulit dan kerat
1 bungkus rempah kari daging
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
   Kacang parpu @ dhal secukupnya- rendam dan rebus
    Sedikit halba campur
     Telur
     Air secukupnya
     Santan, garam dan minyak

Mula -mula tu sediakan periuk. Pastu masukkan munggai, rempah kari dan sikit air. Jerang atas api sampai la munggai tu lembut.dah lembut tambah la air, santan dan kacang parpu. Masak smpai kuah sedikit pekat. Pastu pecah la telur. Dah pekat tu boleh la boh garam dan ketepikan.

Hat bawang2, halca campur dan daun kari untuk ditomeh darat. Digoreng sampai la kekuningan. Pastu tuang la bawang2 tu ke dalam periuk munggai tu sekali dengan minyak gorengannya.


No comments:

Post a Comment