Aku beli tiga slice daging kambing ni harga dalam Rm13. Tak pasti la mahal ke tak.
Bahan perapan yang aku guna sangatlah simple. Hanyalah sedikit black pepper yang ditumbuk. 2 ulas bawang putih yang diketuk, sedikit minyak zaitun dan sedikit cincangan daun rosemary. Semua bahan ni aku sapu kat daging kambing dan biarkan semalaman di dalam peti ais.
Aku grill atas non stick pan jer...tak perlu letak minyak lagi sebab masa perap kan dah letak minyak zaitun. Jadi panggang jela sampai tahap masak yang macam mana yang dimahukan.
Daun rosemary tu aku ambil dari pokok yang aku tanam beberapa tahun yang lalu. Tanam bertahun dan inilah pertama kali aku guna daunnya untuk masakan.
Hidangan lamb grill ni aku sediakan sekali dengan black pepper sauce, coselaw dan fries. Tapi lupa nak amik gambar.
Black pepper sauce
1 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu kecil stok ayam maggi
1 sudu kecil tepung jagung - bancu dengan sedikit air
2 sudu besar lada hitam - tumbuk
Sedikit garam jika perlu
Sedikit air
Panaskan sedikit minyak. Sautekan bawang besar dan bawang putih. Kemudian masukkan air, sos tomato, kicap pekat, kicap manis, stok ayam dan lada hitam. Masak hingga mendidih. Kemudian tambahkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah tu pekat. Last baru masukkan garam sekiranya perlu.
Caselaw
Carrot dan kobis - hiris halus
Mayonis secukupnya
Sedikit black peper
Gaulkan semua bahan di atas. Pastu boleh makan terus atau disimpan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment