Monday, 14 September 2015

Kerabu paku rawan bertauge



Pagi semalam aku telah ke Pasar Tani. Bila pusing -pusing kat situ aku terpandang gerai yang menjual sayur-sayur kampung. Aku telah beli 2 ikat pucuk paku rawan...atao orang Penang panggil bunga keloyak. Selain tu aku juga beli seikat pucuk ubi kayu dan juga kerisek.

Hari ni aku masak paku rawan dulu. Esok baru nak masak pucuk ubi pulak. Kat bawah ni la paku rawan.







Kerabu paku rawan ni aku pernah buat dulu. Kali ni aku try guna cili merah, cili padi dan juga guna ikan bilis goreng bagi menggantikan udang. Sengaja bubuh ikan bilis untuk rasa kerangupan bila makan dan juga untuk kelainan.

Kerabu merupakan feberet aku. Aku suka makan macam tu aja. Tak makan dengan nasi pun takpa.




Bahan-bahan

2 ikat paku rawan - ambil bunganya,cuci dan celur
1 mangkuk kecil tauge - buang akar, cuci dan celur
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 biji kecil bawang besar - hiris halus
1 inci halia - hiris halus
2 sidu besar beras - cuci dan sangai hingga garing n tumbuk
2 biji jus limau kasturi
1 sudu besar kerisek
Sikit ikan bilis goreng
Sikit garam
Sikit belacan

Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan hingga jadi sambal belacan. Dalam mangkuk gaulkan semua bahan dengan sambal belacan, kerisek, jus limau kasturi serta garam hingga rata. Kemudian perap seketika supaya semua bahan kerabu tadi mesra. Masa nak makan tu baru tabur ikan bilis goreng. Kalau letak awal nanti dah tak rangup ikan bilis tu. 

No comments:

Post a Comment