Saturday, 12 September 2015

Ketuka air asam tomato




Awal pagi tadi aku pi pekan hari. Dalam hati memang berhajat nak beli tulang untuk buat sup. Tulang aku beli dalam 1/2 kilo. Lepas tu jalan lagi meninjau apa yang ada. Ternampak ikan pari ketuka. Perghh....memang sedap bila bakar dan cicah pulak dengan air asam tomato.

Ikan pari ketuka ni lepas aku potong dan cuci bersih aku toskan sampai air kering. Lepas tu aku perapkan sekejap dengan garam, kunyit dan minyak. Aku perap dalam 15 minit. Lepas tu aku pan grill kat dapur sampai la masak.

Air asam pulak...mula tu aku nak buat air asam tomato kerisek.  Kalau letak kerisek air asam ni akan jadi lagi bertambah meletop...Tapi cari kerisek kat kedai takda la pulak. Jadi aku decide guna jela apa yang ada.




Air asam tomato

3 biji cili merah
8 biji cili padi
Sikit belacan bakar
2 ulas bawang merah
Sikit air asam jawa
Sikit bawang besar - hiris
Sikit tomato - hiris
3 biji limau kasturi
Sikit gula

Masukkan dalam blender air asam jawa, cili merah, cili padi, belacan, bawang merah dan sikit tomato. Blendkan. Ikut suka la nak blend halus ka atau nak blend kasar. Lepas tu gaulkan dengan bawang besar, lebihan tomato tadi, limau kasturi dan sikit gula. Kalau nak buh kerisek pun boleh. Bubuh dalam 2 sudu besar. Lepas tu gaulkan. Siap.

No comments:

Post a Comment