Tuesday, 19 May 2015

Pucuk keledek goreng cili api

Menu hari ni merupakan hasil terjahan di pasar malam. Part yang aku suka masa pi pasar malam ialah kat bahagian sayur-sayur kampung. Paling aku suka bila sayur yang aku nak tu ada.


Akak yang jual sayur kampung hari ni bawa sayur pucuk keledek, umbut pisang, keladi, jering, pegaga, cili padi kampung, pisang muda,nangka muda,pekasam...tapi ada lagi sayur..tapi aku tak berapa kenal la...


Aku beli pucuk keledek satu ikat dan nangka muda 1 bungkus...RM 2.00 untuk dua-dua sayur yang aku beli tu. 


First time aku beli pucuk keledek...aku belum pernah makan dan juga belum pernah masak. Masa beli tu aku ada la tanya kat akak tu...pucuk ni boleh masak apa...dia kata boleh masak goreng-goreng...buat ulam pun sedap.


Aku goggle tengok apa yang blogger masakan lain masak pucuk keledek ni.  Ada yang masak pucuk paku goreng belacan, masak tumis. Yang tu la ramai yang masak.


Dah biasa sangat la masak goreng belacan...jadi aku decide nak masak resepi sendiri la..." cooking without recipe"....


Bahan utama yang diperlukan.....semestinya pucuk keledek. Jangan lupa cuci dan siang daun ni yer.




Kemudian bahan untuk ditumbuk....aku bubuh 10 biji cili padi, 2 ulas bawang putih dan 3 ulas bawang merah.  Bahan ni korang tumbuk kasar yer dengan sikit ikan bilis.




Kemudian bahan yang telah siap tumbuk tu...korang tumis la dengan sedikit minyak hingga wangi. Lepas tu masukkan pucuk keledek biar sampai layu dan tambah sikit air dan maggi cukup rasa.... dah siap.





No comments:

Post a Comment