Ketam untuk cikgu.....aku dah masak.....hehe.
Macam aku kata aku la kan...ketam 2 ekor tu aku buat masak lemak dengan nanas. Uihh meleleh air liur aku...haa.
Bahan nak masak semua ada kat dapur...mudah kerja. Bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili merah, cili padi, dua hirisan nanas, kunyit hidup dan belacan....korang blend la. Pastu bahan tadi ditumis dengan sikit minyak hingga wangi. Masukkan pula santan cair dan hirisan nanas. Biar sampai mendidih. Dah mendidih masukkan ketam, garam dan santan pekat. Biar sampai ketam masak...tada dah siap...
Selain masak ketam...terlebih rajin pulak hari tu. Aku goreng ikan cencaru....ikan cencaru tu aku belah belakang. Pastu aku letak sambal. Bahan untuk buat sambal mudah saja. Yang penting mesti ada cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, belacan dan jus asam jawa or limau....tapi aku letak jus lemon...saja jer sebab ada stok lemon dalam peti ais. Bahan-bahan tadi tu aku tumbuk lumat. Nak blend pun ok.
Masakkan yang ketiga ialah sayur kacang buncis bersama sosej. Mula-mula tu aku tumis bawang putih bersama bawang besar..dah wangi aku masukkan sosej. Aku goreng sosej tu sampai garing sikit. Pastu baru la aku bubuh kacang buncis, tomato dan sos tiram..garam tak payah bubuh lagi sebab sos tiram dah masin...hokey...goreng la dalam 2 minit camtu...then angkat.
Semua juadah di atas tu adalah aku masak khas untuk berbuka puasa pada hari rabu...alhamdulillah syukur atas rezeki dari Allah swt.
No comments:
Post a Comment