Thursday, 5 November 2015

Mee kari

Masak mee kari ni sebab aku nak habiskan stok mee yang berbaki hari tu. Resepi pun simple jer... senang nak masak.

Ayam pulak aku guna ayam goreng jer...alasannya sebab aku taknak simpan stok ayam lagi. Cuti pun dah dekat.



Bahan yang diperlukan.... 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia. Bahan ni blend sampai halus. 2 tangkai daun kari, 1 keping asam gelugor/asam keping, rempah tumis, 1/2 biji tomato...daun saderi.



1/2 peket serbuk kari..bancuh dengan sikit air. 1 ketul ayam goreng, santan pekat 1 mangkuk kecil dan garam.




Sedikit sawi, tauge dan mee...mee lupa nak snap gambar. Celur semua bahan-bahan ni.

Cara-cara untuk memasak. Panaskan minyak secukupnya lepas tu tumiskan seketika rempah tumis sampai naik baunya. Kemudian masukkan bahan yang dikisar dan daun kari.  Kacau sampai naik bau. Lepas tu masukkan rempah kari. Biarkan sampai pecah minyak. Seterusnya masukkan santan, ayam, asam keping dan garam. Biar sampai mendidih. Masukkan tomato dan jirisan daun saderi. Siap.

Nak hidang....masukkan sedikit mee dalam mangkuk. Tuangkan kuah  dan susun sawi serta tauge.



No comments:

Post a Comment