Wednesday, 4 November 2015
Penang char koay teow
Udang aku beli ni 1/2 kilo harganya RM 19.00. Udang tu ada besar ada jugam yang kecik.
Keterujaan melihat udang ni setelah aku membeli sos char koay teow. Botol sos ckt ni ada 2 jenis...yang kecil 350g manakala yang besar 500g. Aku beli botol kecil jer.
Kemudian kat rumah pulak aku ada tanam kucai. Petik jela dari balcony garden aku tu.
Tauge pulak tak sempat nak buat sendiri. Jadi kedai mari la. Sama la jugak dengan telur...koay teow.
Bahan-bahan yang lain ada kat rumah...
Bahan-bahan
1 genggam koay teow
Udang secukupnya
Sedikit tauge
Sedikit kucai
2 ulas bawang putih - hiris
3 sudu besar cili kering
6 sudu besar sos char koay teow
1 biji telur - kacau rata
1/2 cawan air
Sedikit minyak
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Kemudian masukkan cili kering. Masak hingga pecah minyak. Selepas tu masukkan air dan sos char koay teow. Biar sampai mendidih. Seterusnya masukkan koay teow, kucai dan telur. Biar sampai telur hampir masak. Kacau rata. Baru la masukkan tauge dan gaul sekejap. Siap
Nak masak char koay teow ni api dapur mesti besar. Baru la sedap....hokaaay
Labels:
Mee/koay teow/bihun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment