Balik rumah aku masukkan cendawan tadi dalam mangkuk besar... terfikir aku nak masak apa dengan cendawan yang banyak akan sangat ni. Boleh masak untuk 3 atai 4 hari pulak tu..jadi hari-hari boleh makan cendawan la aku...
Masa kat pasar malam tu selain aku beli cendawan aku juga beli carrot dan putik jagung. Kononnya nak masak sup cendawan la. Last-last aku goreng bubuh kunyit dengan carrot dan putik jagung tu. Peralihan resepi tersebut berlaku disebabkan aku malas nak google cari kat internet...data telefon aku habis. Nak buka laptop pun malas....haihhh...sabar jela.
Bahan-bahan
1 mangkuk cendawan - carik-carik
1 bungkus putik jagung - hiris
1/2 batang carrot - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit air dan minyak
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan carrot dan air. Biar sampai carrot empuk. Kemudiam masukkan putik jagung dan gaul rata. Seterusnya masukkan cendawan, sos tiram dan serbuk kunyit. Kacau hingga cendawan masak. Bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment