Friday, 2 October 2015
Spagetti Tuna Mamma Rosa
Craving spagetti...dah lama tak makan spagetti. Selalu beli spiral dengan macaroni jer...bukan apa sebab nak jimat gas masa tu. Orang gas bukannya nak angkat tong gas naik sampai rumah aku.
Ni pun sebab aku beli induction cooker...dapat la masak menu yang ambil masa panjang untuk masak. Dah sebulan dah aku beli dapur ni...masa gas habis hari tu memang pening la dok fikir jenuh nak angkat naik atas. Dah la rumah aku tingkat 3....lif pun takdak....
Masak guna gas atau induction cooker....bagi aku ada beza. Induction cooker beza dari segi masa untuk masak, kecepatan pemanasan periuk dan kuali dan dan tak panas di dapur. Walau pun dapurnya mahal, periuk dan kuali pun mahal tapi berbaloi la sebab aku dah tak payah lagi nak usung tong gas.
Masak-masak hari ni..aku masak spagetti tuna mamma Rosa. Diilhamkan dari resepi pelakon dan penyanyi Shasha Saidin... akak ipar Che Ta. Aku amik dari Majalah Rasa.
Dah banyak kali aku masak resepi ni...kira kena la dengan tekak aku. Yang paling penting ada ciri-ciri pedas cili api...Orang Itali makan mau menangis ni....
Bahan-bahan.
1 peket spagetti - rebus sampai masak
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji bawang besar Holland - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincangkan
8 biji tomato merah- rebus,buang kulit dan potong dadu
4 biji cili api - hiris
1 tin kecil tuna - buang air atau minyaknya
1/2 sudu teh herba Itali - aku guna oregano
50 g cendawan butang dalm tin - hiris
Sikit minyak zaitun
Sikit garam
Sikit parmesan cheese - aku tak bubuh
Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang besar dan bawang Holland seketika. Kemudian masukkan bawang putih. Sautekan. Lepas tu masukkan cendawan dan cili padi serta herba Itali . Kacau seketika. Baru la dimasukkan tuna dan tomato. Biarkan sampai tomato dan tuna masak . Kemudian masukkan garam dan spagetti .Kacau rata. Siap. Bila dah bubuh spagetti ni dalam pinggan baru ditabur parmesan cheese.
Labels:
pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment