Thursday, 8 October 2015
Sardin masak asam
Masakan paling legend...masak ikan sardin. Aku suka dengan masakan ni ditambah lagi dengan adanya telur dadar....
Sardin sekarang dah mahal tak sama seperti masa zaman aku kecik-kecik. Aku suka mak aku masak. Sardin tu akan digoreng terlebih dahulu.
Part paling tak best bila menggoreng ialah ikan tu akan meletup. Minyak pulak akan merata terpercik. Dari atas dapur sampai la ke lantai. Walaupun penuh azab nak masak namun hasil akhir memang sedap.
Yang aku cakap tu versi mak aku. Versi aku pulak tak payah nak goreng -goreng ikan sardin tu. Jadi takdala kesukaran semasa di dapur.
Bahan-bahan
1 tin ikan sardin
1 labu bawang besar - hiris
1 biji cili merah atau
6 biji cili padi - ketuk
1 biji tomato - belah 6
1 inci halia - ketuk
Sikit air asam jawa
Sikit minyak
Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar dan cili hingga bawang layu kemudian masukkan ikan sardin dan sosnya serta air asam jawa dan halia. Renehkan hingga kuah pekat baru la dimasukkan tomato. Kacau rata dan boleh la diangkat
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment