Monday, 26 October 2015

Kari ayam




Kari ayam atau orang Penang panggil gulai ayam adalah antara masakan feveret aku. Kalau masak cenggini aku suka makan dengan nasi putih ada kerabu timun nanas. Hat tu menu masa mak aku masih ada la.

Sekarang bila mak dah takda...bila masak gulai ayam ni. Kadang-kadang  jer aku makan dengan nasi. Selebihnya tu aku makan dengan roti jala, roti arab,roti pita mahupun tortilla.

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
1 bungkus rempah kari daging
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris
Rempah 4 sekawan
2 biji kentang - potong kecil
1 biji tomato - belah 6
1 helai daun pandan - simpulkan
2 tangkai daun kari
2 sudu besar kerisek
1 cawan santan
Sedikit hirisan daun bawang
Air secukupnya
Garam,minyak

Mula-mula perapkan ayam dengan rempah, kerisek dan sedikit air. Ketepikan.

Panaskan minyak masukkan rempah tumis. Kacau sekejap. Masukkan bahan-bahan dihirs. Gorengkan hingga bahan tadi kekuningan. Seterusnya masukkan perapan ayam, kentang, daun kari dan daun pandan. Masak hingga ayam empuk. Barulah dimasukkan santan dan garam. Renihkan sekejap hingga kuah mulai pekat. Barulah dimasukkan tomato dan daun bawang.


No comments:

Post a Comment