Friday, 9 October 2015

Masak lemak pucuk labu



Aku tak pernah makan sayur pucuk labu ni...buahnya biasa la aku makan. Dah lama aku cari sayur ni...cuma bila dijual di pasar Sabtu tanpa label aku tak kenal sayur ni. Pucuk labu yang aku masak ni aku beli di pasar raya Rapid. Secekak harganya RM 1.00.

Teruja punya pasal sebab dah jumpa dengan sayur idaman. Akhirnya aku masak untuk juadah malam ni. Dalam hati masa dapat sayur ni...nak masak lemak putih bubuh ikan bilis dan dimakan bersama ikan pekasam...

Bahan-bahan

1 ikat sayur pucuk labu - potong, celur dan toskan
1 ulas bawang besar - hiris
6 biji cili api - hiris
1 mangkuk  santan pekat
2 sudu besar ikan bilis
Garam secukupnya

Dalam periuk masukkan bawang, cili api, santan dan ikan bilis. Dengan menggunakan api perlahan renehkan bahan-bahan tadi sampai mendidih. Kemudian masukkan sayur pucuk labu dan garam. Biar sehingga kuah mendidih lagi. Barulah ditutup api.

No comments:

Post a Comment