Tuesday, 27 October 2015

Masak lemak cili api telur itik




Belum pernah aku masak. Belum pernah aku makan. Jadi cik google la jadi sumber rujukan aku. 

Telur itik ni aku beli 4 biji dengan harga 55 sen sebiji. Kata tauke tu telur tu masih baru lagi. Tu yang aku berkobar-kobar nak beli tu.

Bahan-bahan

4 biji telur itik
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
20 biji cili api
2 cawan santan
2 keping asam keping
1 inci kunyit hidup
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - carik
Garam secukupnya

Tumbuk bawang merah, bawang putih,halia dan cili api  serta kunyit hidup sampai lumat. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama santan, asam keping, serai dan daun kunyit. Perlahankan api dapur. Renehkan hingga mendidih. Seterusnya pecahkan telur sebiji demi sebiji. Tutup periuk dengan tudung periuk. Kacau perlahan-lahan supaya telur tak pecah dan tidak berkerak di dasar periuk. Bila telur dah masak masukkan garam...siap.

No comments:

Post a Comment