Monday, 10 August 2015

Ikan bilis pedas


Tekak ni teringin nak makan ikan bilis...nak makan pedas-pedas sebab aku nak makan tanpa kuah.

Jadi ikan bilis tu dalam 1 genggam aku cuci sampai bersih dan toskan airnya. Lepas tu aku gorengkan ikan bilis tu sampai la garing dan aku angkat.

Lepas tu aku kupas kulit 3 biji bawang putih, 1/2 biji bawang besar, 7 biji cili padi dan sikit belacan. Aku guna belacan Melaka ada stok yang baru aku dapat dari member aku. Semua bahan-bahan tunaku tumbuk. Tumbuk jangan sampai hancur.. sekadar semua bahan mesra dalam lesung batu dah kira memadai.

Bahan yang dah siap ditumbuk tu korang tumis la dengan lebihan minyak goreng ikan bilis tadi. Goreng sampai pecah minyak dan bau harum. Baru la masukkan ikan bilis..gaul rata dan angkat. Tak payah bubuh garam yer sebab ikan bilis dan belacan dah cukup masinnyer.

Aku makan ikan bilis pedas ni dengan nasi putih kukus...tu jer dah cukup buat aku meleleh ayaq lioq....

No comments:

Post a Comment