Sunday, 23 August 2015
Penang fried koay teow
Hari ni aku masak menu yang sangat mudah dan tak memerlukan banyak bahan. Rindu pada Penang negeri kelahiranku menjelma kembali walaupun baru jer minggu lepas aku balik....hahaha.
Yang ni resepi olahan aku sendiri setelah makan dari kedai-kedai makan. Bagi aku bila makan Penang fried koay teow ni bahan-bahan nak masak tu memainkan peranan yang sangat penting.
Mesti ada bau bawang putih yang kuat disamping bau udang yang digoreng dengan bawang putih. Udang pulak tak kira la udang tu kecil ke besar ke....udang tu mesti udang segar. Lepas tu api nak masak mesti besar dan kena pantas masa masak. Untuk satu hidangan kecil masa yang diambil untuk masak mestilah kurang dari 3 minit.
Untuk memudahkan proses nak masak 3 minit ni....bahan-bahan mestilah telah siap disediakan lebih awal. Letak la bahan-bahan ni dekat dengan dapur korang supaya mudah untuk tangan korang capai.
Penang fried koay teow ni aku makan dengan keropok sotong. Bila makan macam ni teringat masa aku makan breakfast kat Danau Toba,Medan, Indonesia. Makan apa pun kat sana mesti ada keropok.
Yang bestnyer tauge yang ada dalam masakan ni adalah berkat usaha aku tanam sendiri yer. Perasan tak tauge aku tu comel-comel jer....hahahha,.Nanti aku pos cara nak buat tauge. Kucai bukan rahsia lagi memang aku petik di balcony garden.
Bahan-bahan untuk sorang makan
1 mangkuk kecil koay teow
2 ulas bawang kecil - ketuk dan hiris
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
6 ekor udang
1 biji telur
Sikit kicap lemak manis - ikut korang nak hitam mana
Sikit tauge
Sikit kucai
Minyak
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Gorengkan hingga sikit kuning.Kemudian masukkan udang.Gaulkan dengan bawang putih dan biar sampai kulit udang bertukar warna. Letakkan ditepi kuali. Tambahkan sikit minyak lagi tumiskan cili kisar. Biar sampai pecah minyak kemudian masukkan sos tiram, koay teow,kicap. Seterusnya gaulkan. Kemudian pecahkan telur biar sampai telur masak.Gaulkan dengan pantas dan tabur tauge. Gaul rata. Tutup api. Makan panas-panas.
Labels:
Mee/koay teow/bihun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment