Monday, 17 August 2015

Sardin masak asam


Sesekali makan sardin best la pulak. Tambah lagi dapat dengan nasi panas-panas.

Masa aku kecik-kecik...bila mak aku masak sardin aku sangat la suka..sebab akan ada telur dadar goreng dan juga ikan bilis goreng. Alahai sedapnya.

Pilihan tin sardin sudah semestinya Ayam Brand. Jika ada lebihan sardin yang aku masak, aku akan sejukbekukan.  Lepas tu aku akan masak nasi goreng sardin ataupun aku buat inti karipap campur dengan kentang.

Bahan-bahan

1 tin sedang sardin
1 labu bawang besar - hiris
5 biji cili padi - ketuk
1/2 inci halia - ketuk
Sikit air asam jawa
Sikit minyak

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga sikit layu. Kemudian masukkan ikan sardin dan sosnya, halia, cili padi dan air asam jawa. Renehkan hingga kuah sedikit pekat. Tak perlu tambah garam. Bila dah mendidih tu bolehlah diangkat.


No comments:

Post a Comment