Wednesday, 12 August 2015
Masak lemak kobis
Mak aku masa hayatnya suka masak lauk sayur ni. Selalunya mak aku akan gorengkan ikan garing-garing tak pun mak aku akan goreng ikan gelama masin. Lepas tu sambil tunggu nasi masak...mak aku akan memulakan operasinya menumbuk sambal belacan.
Apabila nasi dah masak, sambal belacan pun dah siap ditumbuk siap dikaut ke dalam mangkuk. Lebihan sambal yang ada di dalam lesung batu akan digaulkan nasi yang baru masak still berasap-asap ditambah pula dengan ikan masin yag dipatah-patahkan ke dalam lesung. Digaul semua bahan-bahan tadi.
Dan aku akan tunggu depan mak aku sambil nganga mulut. Itu la nostalgia antara aku dan mak..aku rindu saat itu.
Bahan-bahan
1 mangkuk kecil kobis - hiris
1/4 batang carrot - hiris
4 biji cili padi - hiris or ketuk
1/2 biji bawang besar - hiris
Sikit udang
Sikit serbuk kunyit
Sikit santan
Garam
Minyak masak
Panaskan sikit minyak. Tumiskan bawang besar, cili api, carrot dan kobis sera serbuk kunyit.kacau sampai la kobis dan carrot empuk. Kemudian masukkan udang dan santan serta garam. Kecilkan api..biar sampai mendidih. Lepas tu angkat.
Labels:
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment