Saturday, 22 August 2015

Nasi lemak sambal bilis petai


Awal aku bangun hari ni...pukul 9 pagi aku dah mula masak kat dapur. Dari malam semalam lagi aku nak makan nasi lemak. Jadi aku pun buat la nasi lemak untuk breakfast, lunch dan dinner. Senang kan....
Nasi lemak ni aku tak bubuh banyak santan. Aku bubuh sikit saja. Aku tak nak la menternak lemak. Yang penting kan aku nak bau nasi lemak tu yang penting. Ada bau aroma daun pandan dan serai.

Sambal pulak aku masak sambal ikan bilis petai. Mula tu aku nak masak sambal bilis jer. Kemudian terpandang pulak petai frozen dalam peti ais. So apa lagi dah alang-alang cuti ni elok la masak. Sekurang-kurangnya toilet aku jer yang harum...hihihi.

Kemudian aku goreng pulak filet ikan dori yang telah diperap dengan serbuk kunyit, garam dan black pepper.


 
Bahan-bahan nasi lemak

2 cawan beras - cuci dan toskan
3 ulas bawang merah - hiris
1 batang serai
1 inci halia - hiris nipis
1 helai daun pandan - simpulkan
1/4 cawan santan
1 3/4 cawan air
1 batang kulit kayu manis
Sikit garam

Campurkan semua bahan-bahan di atas dalam periuk. Tanak sampai beras masak.


Bahan-bahan sambal tumis bilis petai

1 mangkuk ikan bilis - gorengkan
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 biji cili kering
1 keping asam keping
Petai secukupnya
Gula secukup rasa
Sikit garam
Sikit belacan
Sikit air
Minyak untuk tumis

Blendkan cili kering, bawang merah, belacan dan bawang putih. Kemudian tumiskan bahan blend tadi sampai pecah minyak. Lepas tu masukkan air, asam keping, garam dan gula. Renehkan hingga kuah sikit pekat dan masukkan petai.biar sampai petai masak dan kuah pekat lagi.Lastly masukkan ikan bilis.






No comments:

Post a Comment