Orang Penang memang tak boleh dipisahkan dengan kari.. paling penting tu kari tu tak terlalu cair dan terlalu pekat. Menu ni aku masak tuk berbuka pada hari Ahad...lewat sehari disebabkan kemalasan yang melanda.
Bahan - bahan nak masak
1 ekor ikan duri
1 bungkus rempah kari ikan - gaulkan dengan air
3 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 cawan air asam jawa
5 biji bendi
1 biji tomato -belah 6
minyak masak, garam
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari hingga garing. Masukkan rempah kari. Biar sampai pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa dan bendi. Biar sampai mendidih. Kemudian masukkan ikan, tomato dan garam. Renihkan dengan api kecil sampai ikan masak. Sedia untuk dihidang.
Makan dengan nasi panas, sambal belacan dan ulam- ulaman memang terangkat.
No comments:
Post a Comment