Aku pernah makan kerabu kaki ayam kat Perlis. Sedap sebab orang Patani yang masak. Tapi yang jadi tak sempoi tu bila kuku kaki ayam tak dipotong. Haiyooo....geli pun ada wei...terpaksa la aku pulak yang potong dan buat-buat tak nampak masa nak makan tu.
So memandangkan ada kaki ayam aku memang dah berangan nak buat kerabu. Versi aku la tapi yang semestinya kuku kaki ayam tu dah siap-siap dipotong oleh penjual ayam.
Bahan-bahan aku cuma guna yang ada dalam stok peti ais ajer...
Daun sup, tomato, bawang besar, halia,cili padi. Semua bahan-bahan aku sebut tadi tu hiris halus yer.
Kaki ayam pulak dah cuci bersih aku rebus dengan sikit air, sikit garam dan sikit jus limau kasturi. Aku buat macam ni sebab aku nak bagi rasa kat kaki ayam tu..so takdala rasa kaki ayam tu terasa kosong jer. Bila kaki ayam tu dah empuk...bolehla siat-siatkan isi dari tulang.
Lepas tu aku gaul la semua bahan yang siap hiris tu dengan kaki ayam tu. Aku tambah sikit garam dan perahan jus limau kasturi. Limau kasturi ni amik kat kebun...ayah aku tanam. Dah siap gaul boleh la makan..
No comments:
Post a Comment