Monday, 27 July 2015
Lontong sayur lodeh untuk Tikah
Menu kenangan hari raya keempat. Aku masak lontong sayur lodeh resepi dari Dato' Chef Wan khas untuk anak saudara aku kesayanganku...Atikah.
Aku pi market pun senang jer ajak dia...yela dah dia nak makan mesti la dia ikut. Kalau takda kepentingan...jenuh la nak ajak dia pi. Faham-faham jela time raya macam ni bukan semua kedai yang buka. Kadang-kadang benda yang aku nak tu takda la pulak...walau semua ceruk market aku dah jelajah.
So....3 kedai la aku pi hari tu. Dashyat betui la bila aku ingat-ingat balik. Anak saudara aku relaks jer tak terkata apa...hahaha...love u Tikah.
Jadi balik dari semua tempat tu..pak cik aku mai kat rumah. Dia mai sebab nak ambil daun kari dan daun limau purut. Aku tak tanya la pulak dia nak masak apa...tapi pak cik aku pulak yang tanya aku nak masak apa..bila aku cakap nak masak sayur lodeh dia dah kerut dahi...aku cerita la rupa sayur lodeh...pal cik aku kata lontong....phew....oh yaa memang lontong.
Lontong aka sayur lodeh ni bukan makanan yang familiar bagi orang Penang....makanan ni lebih pemes di Johor. Jadi pak cik aku memang pelik macam mana Tikah nak minta aku masak. Tikah kata dia makan kat sekolah cikgu dia yang berasal dari Johor yang masak...
Jadi hari tu maka terhasillah lontong sayur lodeh yang dimasak oleh cikgu Penang mari....hehehe...diganding pulak dengan sambal udang..memang terbaik...
Bahan-bahan
1 liter santan
300 g udang basah
10 ulas bawang merah (kisar)
2 batang serai - kisar
1 cm halia - kisar
1 cm lengkuas -kisar
8 biji buah keras -kisar
10 tangkai cili merah - kisar
1 cm kunyit hidup -kisar
1 sudu besar serbuk ketumbar - kisar
2 sudu kecil belacan - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
60 g udang kering - kisar
10 batang kacang panjang ( potong 1 inci)
3 keping tauhu goreng ( dadukan)
4 keping tempe goreng (dadukan)
150 g kobis (hiris halus)
30 g suun
2 helai daun limau purut
garam
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar dan daun limau purut hingga pecah minyak. Kemudian masukkan santan cair, sayur-sayur dan biar hingga semua sayur empuk. Kemudian masukkan tempe dan tauhu goreng. Lagi 10 minit sebelum dihidang masukkan udang, suun dan garam. Biar mendidih...siap.
Labels:
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment